Zupa z cz. kapusty

Na śniadanie i obiad, choć nie tylko.

Tradycyjnie na śniadanie jemy zupy warzywne. Ta zupa wyszła nam przypadkowo… po prostu nie było białej kapusty. Wyszła wspaniale.

Składniki:

  • Skrzydło gęsie lub szponder wołowy,
  • skrzydło indycze
  • ½ główki kapusty czerwonej,
  • 5 ziemniaków,
  • 3 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • Kawałek selera,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Garść płaskiego groszku w strączkach lub fasoli szparagowej,
  • Przyprawy.

Wykonanie:

  • [g]          Do garnka wlej 4 litry wody i zagotuj, następnie dodawaj:
  • [g]          ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka tymianku suszonego,
  • [sł]         skrzydło gęsie lub szponder wołowy,
  • [o]         skrzydło indycze.

Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:

  • [o]        kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe,
  • [o]        ½ łyżeczki kozieradki,
  • [o]        1 łyżeczka oregano,
  • [o]        pokrojone cebule, przeciśnięty czosnek, pokrojony seler,
  • [sn]      3 łyżeczki soli,
  • [k]         koperek, liście selera lub pietruszki,
  • [g]         1 łyżeczkę majeranku,
  • [g]         kapustę czerwoną pokrojoną w kwadraty (jak łazanki),
  • [sł]        pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki,
  • [sł]        groszek w strączkach (taki płaski) lub fasolkę szparagową,
  • [o]        pieprz.

Gotuj jeszcze ½ godziny.

Zupa wyszła rewelacyjnie. Dlatego dzielimy się tym przepisem. O zdrowotnych wartościach nie trzeba chyba pisać. Taka zupa daje energię i moc na cały dzień.

Te dziwne znaki oznaczają, zgodnie z gotowaniem według 5 przemian, smaki:

  • [g] – to smak gorzki,
  • [sł] – smak słodki,
  • [o] – smak ostry,
  • [sn] – to smak słony i
  • [k] – to smak kwaśny.

Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. 1 minutowe przerwy.

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski