Zupa śniadaniowa

Na śniadanie, choć nie tylko.

Tradycyjnie na śniadanie jemy zupy warzywne ale od czasu do czasu gotujemy rozgrzewającą zupę z płatków owsianych i kaszy jaglanej.

Składniki:

  • 4 l wrzątku
  • Szponder wołowy lub kość wołowa
  • 1 lub 2 skrzydła indycze
  • 3 cebule
  • plaster selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kalarepki
  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 5 marchewek
  • 4 ziemniaki
  • Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
  • przyprawy

Wykonanie:

  • [g]       do ok. 1,5 l wrzątku dodaj:
  • [g]       szczyptę kurkumy,
  • [sł]      3 łyżki kaszy jaglanej,
  • [o]       4 łyżki płatków owsianych,
  • [o]       imbiru na końcu łyżeczki
  • [sn]     i troszkę soli.

Gotuj ok. 30 minut, a potem dodaj:

  • [k]       łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko,
  • [g]       5 orzechów włoskich pokruszonych drobno,
  • [sł]      łyżeczkę rodzynek lub 5 – 8 daktyli pokrojonych,

Gotuj około 10 minut, a potem dodaj jeszcze:

  • [sł]      łyżeczkę (czubatą) masła i taką samą łyżeczkę miodu.

Gotuj 1 minutę i… gotowe.

My dodajemy jeszcze do smaku trochę syropu klonowego, ale nie jest to konieczne.

Zupę możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Oprócz wymienionych kasz możesz stosować zamiennie kaszę kukurydzianą [sł], płatki pszenne [k] i jęczmienne [o].

Te dziwne znaki oznaczają, zgodnie z gotowaniem według 5 przemian, smaki:

  • [g] – to smak gorzki,
  • [sł] – smak słodki,
  • [o] – smak ostry,
  • [sn] – to smak słony i
  • [k] – to smak kwaśny.

Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. 1 minutowe przerwy.

Smacznego 🙂

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski