Zupa jarzynowa-ogól. schemat

Na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

  • 4 l wrzątku
  • Szponder wołowy lub kość wołowa
  • 1 lub 2 skrzydła indycze
  • Zdrowy tłuszcz (opcjonalnie)
  • 3 cebule
  • plaster selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kalarepki; opcjonalnie kalafior, brukselka, kapusta
  • Por (opcjonalnie)
  • 1 pietruszka
  • 5 marchewek
  • 2 pomidory świeże lub puszka pomidorów (opcjonalnie)
  • Opcjonalnie fasolka szparagowa, groszek, fasola (świeże lub z puszki)
  • 4 ziemniaki; opcjonalnie batat, dynia, cukinia, pieczarki lub grzyby leśne
  • Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
  • Przyprawy i pozostałe zioła

Wykonanie:

  • [g]       4 l wrzątku dodaj:
  • [g]       ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki tymianku,
  • [sł]       szponder wołowy lub kość wołową,
  • [sł]       1 łyżeczka kminku,
  • [o]       skrzydło indycze.

Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:

  • [o]       3 pokrojone cebule,
  • [o]       2 pokrojone kalarepki, kalafior, brukselki, kapusta (opcjonalnie do wyboru)
  • [o]       białą część pora (opcjonalnie),
  • [o]       pokrojony plaster selera,
  • [o]       przeciśnięty czosnek,
  • [o]       liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • [o]       szczyptę pieprzu cayenne i 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • [o]       1 łyżeczka cząbru, kolendry, oregano (opcjonalnie do wyboru)
  • [o]       1 łyżeczka kozieradki zmielonej,
  • [sn]     2 łyżeczki soli,
  • [sn]     1 łyżeczka Vegety naturalnej (opcjonalnie)
  • [k]       1 łyżka suszonej natki pietruszki lub garść świeżej,
  • [k]       1 łyżeczka suszonego lubczyku (magii) lub garść świeżego (opcjonalnie),
  • [k]       zielone części warzyw do wyboru (1 łyżeczka suszonych lub garść świeżych) natka marchewki, koperek, bazylia…
  • [k]       zielona część pora (opcjonalnie),
  • [k]       2 pomidory świeże lub puszka pomidorów (opcjonalnie),
  • [g]       1 łyżeczka majeranku, rozmarynu, estragonu (opcjonalnie)
  • [sł]       marchewki pokrojone w plasterki lub starte na tarce,
  • [sł]       pokrojoną w plasterki pietruszkę,
  • [sł]       świeżą fasolkę szparagową (opcjonalnie)
  • [sł]       3 – 4 pokrojone w kostkę ziemniaki lub pokrojony batat, dynię (starta na tarce), cukinię,
  • [sł]       pieczarki lub grzyby leśne (opcjonalnie),
  • [o]       ½ łyżeczki imbiru mielonego, ½ łyżeczki kardamonu.
  • [o]       1/3 łyżeczki pieprzu.

Gotuj ok. 30 minut, do miękkości.

Aby dodać ewentualnie warzywa z puszki, przechodzimy przez kolejne smaki:

  • [sn]     fasola z puszki, jeśli nie dajesz fasoli to szczypta soli,
  • [k]       parę kropli soku z cytryny lub szczypta natki pietruszki,
  • [g]       szczypta tymianku lub kurkumy,
  • [sł]       groszek z puszki lub fasolka szparagowa z puszki,
  • [o]       dosmakuj pieprzem,
  • [Sn]     dosmakuj solą.

Gotuj jeszcze 5 minut.

Czerwoną czcionką podane są produkty, które stosujesz opcjonalnie lub masz do wyboru jeden z nich. W ten sposób możesz ugotować zupę kalafiorową, kapuścianą, pieczarkową…

Jeśli nie dodajesz mięsa możesz w smaku słodkim [sł] dodać zdrowy tłuszcz np. masło, smalec gęsi… i nie gotujesz wstępnie wywaru 1,5 godziny.

Jeżeli używasz warzyw z puszki: groszek [sł], fasola [sn], fasolka szparagowa [sł]…) dodajesz je na końcu, najlepiej w odpowiednim smaku i gotujesz jeszcze 5 minut.

Te dziwne znaki oznaczają smaki:

  • [g] – to smak gorzki,
  • [sł] – smak słodki,
  • [o] – smak ostry,
  • [sn] – to smak słony,
  • [k] – to smak kwaśny.

Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków, jeśli chcemy gotować według 5 smaków zgodnie z tradycyjną medycyną chińską.

Po ugotowaniu możesz część zupy wlać do słoików, zamknąć, ostudzić i wstawić do lodówki.

Smacznego 🙂

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski