Zupa kalafiorowa

Na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

  • 4 l wrzątku
  • Szponder wołowy lub kość wołowa
  • 1 lub 2 skrzydła indycze
  • 3 cebule
  • plaster selera
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kalarepki
  • 1 kalafior
  • 1 pietruszka
  • 5 marchewek
  • 4 ziemniaki
  • Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
  • przyprawy

Wykonanie:

  • [g]       4 l wrzątku dodaj:
  • [g]       ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki tymianku,
  • [sł]       szponder wołowy lub kość wołową,
  • [o]       skrzydło indycze.

Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:

  • [o]       3 pokrojone cebule,
  • [o]       2 pokrojone kalarepki
  • [o]       pokrojony plaster selera,
  • [o]       przeciśnięty czosnek,
  • [o]       kalafior podzielony na drobne różyczki,
  • [o]       liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • [o]       szczyptę pieprzu cayenne i 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • [o]       1 łyżeczka cząbru,
  • [o]       1 łyżeczka kozieradki zmielonej,
  • [sn]     2 łyżeczki soli,
  • [sn]     1 łyżeczka Vegety naturalnej,,
  • [k]       ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub garść świeżej,
  • [k]       1 łyżeczka suszonej natki marchewki (jeśli masz) lub garść świeżej,
  • [k]       1 łyżeczka suszonego koperku lub garść świeżego,
  • [g]       1 łyżeczka majeranku,
  • [sł]       marchewki pokrojone w plasterki,
  • [sł]       pokrojoną w plasterki pietruszkę,
  • [sł]       pokrojone w kostkę ziemniaki,
  • [o]       ½ łyżeczki imbiru mielonego, ½ łyżeczki kardamonu.
  • [o]       1/3 łyżeczki pieprzu.

Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Ewentualnie dosmakuj pieprzem i solą.

Jeśli nie dodajesz mięsa możesz w smaku słodkim [sł] dodać zdrowy tłuszcz np. masło, smalec gęsi… i nie gotujesz wstępnie wywaru 1,5 godziny.

Smacznego 🙂

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski