Czarny bez

Znasz szampan z kwiatów czarnego bzu? Nie? To mam dla Ciebie przepis.

Od kilku lat robimy ten szampan i jest wyśmienity. Ma piękny aromat, jest lekko gazowany i ma… swoje procenty. W kwiatach bzu czarnego są komórki dzikich drożdży i one bez żadnych wspomagaczy powodują lekką fermentację. Anglicy nazywają ten napój Elderflower Cordial.

Jak go zrobić?

  • Zrywamy kwiaty. Nie mogą być zielone i nie mogą być przejrzałe. Baldachy delikatnie rozkładamy na papierze w domu, uważając na pyłek, bo w nim są właśnie drożdże. Czekamy aż drobne robaczki opuszczą kwiaty.
  • W 5-litrowej butelce po wodzie mineralnej umieszczamy 15 – 20 baldachów i sok wyciśnięty z 3 cytryn lub limonek.
  • Następnie kwiaty zalewamy 5 litrami letniej, przegotowanej wody, w której rozpuszczamy wcześniej ½ kg cukru.
  • Butelkę zamykamy i odstawiamy na tydzień. Fermentacja będzie widoczna, gdyż pokaże się piana.
  • Po tygodniu zlewamy płyn do plastykowych butelek o pojemności 1,5 litra. Nie dolewamy płynu do końca. Butelki muszą być plastykowe, gdyż szklane grożą pęknięciem. Butelki zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Dwa razy dziennie odkręcamy nakrętkę aby wypuścić nadmiar gazu.
  • Szampan jest gotowy już po kilku dniach. W miarę czasu będzie tracić na słodyczy a zyskiwać na procentach. Nie możemy przesadzić z dłuższym przechowywaniem, gdyż według naszego doświadczenia robi się mniej smaczny (jest bardziej kwaśny). Chyba, że zamrozimy go w lodówce i przerwiemy fermentację, ale u nas nie doczekał tego momentu.

Kwiaty czarnego bzu są cenione ze względu na swój delikatny aromat i lekko słodki smak. Są często stosowane w kuchni do różnych potraw i napojów. Oto kilka innych zastosowań kwiatu czarnego bzu:

  1. Herbata z kwiatów czarnego bzu: Kwiaty czarnego bzu można określić zastosować do zrobienia smacznej herbaty. Można je suszyć i zaparzać pojedynczo lub z innymi ziołami, jak mięta czy rumianek. Napar z kwiatów czarnego bzu ma działanie rozgrzewające i kojące, dlatego jest często skuteczny jako środek łagodzący objawy choroby układu oddechowego i grypy.
  2. Syrop z kwiatów czarnego bzu: Kwiaty czarnego bzu mogą być użyte do zrobienia syropu, który ma wiele zastosowań. Syrop z kwiatów czarnego bzu jest odpowiedni jako środek łagodzący kaszel i ból nerek. Może być również dodawany do napojów, koktajli czy deserów, jako naturalny słodzik o delikatnym smaku. Syrop z kwiatów czarnego bzu zmieszany z wódką lub spirytusem nosi nazwę: „Łzy Konika”. Czemu? Nie wiem.
  3. Kwiaty czarnego bzu w kuchni: Kwiaty czarnego bzu są również stosowane w kuchni do dania smaku i wystroju potraw. Mogą być podawane do sałatek, kompotów, galaretek, ciast, musów, a nawet do wytrawnych dań mięsnych. Ich delikatny smak i piękny wygląd zapewniają atrakcyjność wielu dań.

Zdrowia życzę 🙂

Krysia