Na śniadanie, choć nie tylko.
Tradycyjnie na śniadanie jemy zupy warzywne ale od czasu do czasu gotujemy rozgrzewającą zupę z płatków owsianych i kaszy jaglanej.
Składniki:
- 4 l wrzątku
- Szponder wołowy lub kość wołowa
- 1 lub 2 skrzydła indycze
- 3 cebule
- plaster selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 kalarepki
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 5 marchewek
- 4 ziemniaki
- Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
- przyprawy
Wykonanie:
- [g] do ok. 1,5 l wrzątku dodaj:
- [g] szczyptę kurkumy,
- [sł] 3 łyżki kaszy jaglanej,
- [o] 4 łyżki płatków owsianych,
- [o] imbiru na końcu łyżeczki
- [sn] i troszkę soli.
Gotuj ok. 30 minut, a potem dodaj:
- [k] łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko,
- [g] 5 orzechów włoskich pokruszonych drobno,
- [sł] łyżeczkę rodzynek lub 5 – 8 daktyli pokrojonych,
Gotuj około 10 minut, a potem dodaj jeszcze:
- [sł] łyżeczkę (czubatą) masła i taką samą łyżeczkę miodu.
Gotuj 1 minutę i… gotowe.
My dodajemy jeszcze do smaku trochę syropu klonowego, ale nie jest to konieczne.
Zupę możesz przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Oprócz wymienionych kasz możesz stosować zamiennie kaszę kukurydzianą [sł], płatki pszenne [k] i jęczmienne [o].
Te dziwne znaki oznaczają, zgodnie z gotowaniem według 5 przemian, smaki:
- [g] – to smak gorzki,
- [sł] – smak słodki,
- [o] – smak ostry,
- [sn] – to smak słony i
- [k] – to smak kwaśny.
Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. 1 minutowe przerwy.
Smacznego 🙂
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski