Zupa jarzynowa

Na śniadanie, obiad lub kolację.

Składniki:

  • 2 l wrzątku
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • plaster selera
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • łyżka smalcu gęsiego
  • przyprawy

Przygotowanie:

  • [g]   do 2 l wrzątku dodaj:
  • [g]   szczyptę kurkumy i tymianku,
  • [sł]   łyżkę smalcu gęsiego (w tym momencie możesz dodać kość wołową i po dodaniu kminku gotować wywar ok. 1,5 godziny),
  • [sł]   ½ łyżeczki kminku,
  • [sł]   3 marchewki pokrojone w plasterki,
  • [sł]   pokrojoną w plasterki pietruszkę,
  • [o]   2 drobno pokrojone cebule,
  • [o]   pokrojony plaster selera,
  • [o]   rozgnieciony ząbek czosnku,
  • [o]   liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne,
  • [o]   ½ łyżeczki kozieradki,
  • [sn]  łyżeczkę Vegety (naturalnej) niekoniecznie,
  • [sn]  sól do smaku,
  • [k]    szczyptę bazylii, trochę zielonej pietruszki (może być suszona), możesz dodać w tym miejscu nać z kalarepki, marchewki, selera lub koperek. Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Następnie:
  • [g]    dodaj szczyptę majeranku,
  • [sł]   ¼ łyżeczki kminku. Gotuj jeszcze około 5 minut, i dosmakuj:
  • [o]    pieprzem
  • [sn]  i solą.

Aby zupa nie była zawsze jednakowa, możesz dodać dodatkowe produkty np:

  • w smaku słodkim [sł] 2 pokrojone ziemniaki lub garść startej dyni, kabaczka lub
  • w smaku ostrym [o] drobno pokrojoną kapustę.

Przed nałożeniem na talerz możesz dodać ugotowany wcześniej groszek zielony, fasolę, ryż, kaszę gryczaną niepaloną lub cokolwiek innego co będzie Ci pasować.

Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec: 

  • [g] – to smak gorzki,
  • [sł] – smak słodki,
  • [o] – smak ostry,
  • [sn] – to smak słony
  • [k] – to smak kwaśny.

Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.

Smacznego.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski