Co jeść na śniadanie?

Śniadanie to trudny temat. Mamy tak mocne nawyki, że dokonanie jakiejkolwiek zmiany graniczy z cudem. Dodatkowo brak czasu, dla osób pracujących, powoduje, że szukamy pozornie prostych rozwiązań. Piszę „pozornie”, gdyż kanapka z wędliną lub żółtym serem wydaje się prostym i naturalnym wyborem, ale… taka nie jest.

Ogólne zalecenia dietetyków rozpowszechniane w mediach i stosowane na przykład w szpitalach, szkołach zalecają aby w skład śniadania wszedł produkt mleczny, owoc i napój. Może to być:

  • kanapka z masłem (czasami, O ZGROZO, z margaryną) i dżemem, sok pomarańczowy i szklanka mleka,
  • płatki kukurydziane z mlekiem lub sokiem pomarańczowym (bo wapń i witaminy),
  • płatki owsiane na mleku i sok pomarańczowy.

Niestety, nie jest to najlepszy pomysł.

W takim śniadaniu jest mnóstwo cukru, którego generalnie powinniśmy unikać.

Sok pomarańczowy, to cukier. Już nawet sam czysty, niedosładzany sok zawiera fruktozę, która w takim stężeniu jest dla nas bardzo szkodliwa. Do wielu soków jest dodawany jeszcze dodatkowy zwykły cukier – sacharoza (dwucukier składający się z glukozy i fruktozy).

Dlaczego cukier jest szkodliwy? Podnosi poziom glukozy we krwi i ostatecznie jest zamieniany w tłuszcz. Wysoki poziom glukozy powoduje z kolei wyrzut insuliny, co nie wpływa korzystnie na nasze zdrowie.

Fruktoza natomiast jest metabolizowana w wątrobie, co doprowadza do stłuszczenia wątroby. Tak, podobnie, jak przy nadużywaniu alkoholu.

Mleko z kolei zawiera laktozę, która jest również cukrem. Jest to dwucukier, w skład którego wchodzi glukoza i galaktoza. Mleko to kolejny szeroki temat, który poruszę przy innej okazji. Wspomnę tylko, że mleko zawiera kazeinę, rodzaj białka, które produkuje w organizmie niesłychanie szkodliwą homocysteinę. To wysoki poziom homocysteiny powoduje blokowanie tętnic i żył. Według prof. Pierre – Henri Rolland, „spożywanie mleka przyspiesza wszelkie choroby krążenia i zawały serca”.

Już te dwa składniki – laktoza i kazeina sprawiają w naszym organizmie wielki problem. Do ich trawienia potrzebujemy specjalnych enzymów, których poziom w naszym organizmie spada z wiekiem drastycznie. Laktoza potrzebuje laktazy, a kazeina – reniny. Szczególnie osoby starsze narażone są z tego powodu na dolegliwości jelitowe.

I na zakończenie tego mlecznego tematu zadam Ci tylko pytanie, a właściwie dwa:

  • Czy mleko kupione w kartonie przypomina w jakimś stopniu mleko krowie? Czy jest to raczej produkt mleko podobny?
  • Czy dzisiejsze mleko, nawet prosto od krowy, nie przypomina koktajlu hormonów płciowych, pestycydów, antybiotyków… ?

Kanapka z dżemem i płatki zbożowe, to kolejny problem dla naszego organizmu. Węglowodany, to… cukry złożone. W efekcie końcowym zamieniane są na glukozę. A to kolejny skok insuliny i kolejne kłopoty.

Skok insuliny odczuwamy po kilku godzinach brakiem energii (spadek cukru) i wilczym apetytem. Jemy więcej i… tyjemy.

Co w takim razie jeść na śniadanie?

Unikaj mleka i wysokich węglowodanów.

Nie bój się białka i zdrowego tłuszczu. Zdrowy tłuszcz to olej kokosowy, masło, smalec gęsi i wieprzowy, oliwa z oliwek.

W 2010 roku naukowcy z Uniwersytetu w Kansas opublikowali badania, z których wynika, że na śniadanie powinniśmy jeść białka i zdrowe tłuszcze. Takie śniadanie zwiększa uczucie sytości i zmniejsza napady głodu. Świetną propozycją na śniadanie są zupy warzywne. Pewnie Cię to zdziwi, ale jemy takie zupy od lat i czujemy się świetnie. Zimą są to zupy z wkładką mięsną (gotowane właśnie na mięsie – wołowina lub indyk), latem gotujemy takie zupy na łyżce smalcu gęsiego. Taka zupa przygotowana wcześniej i wlana na gorąco do słoika może postać w lodówce kilka dni. Rano odgrzewasz i tyle.

Kliknij na powyższy obrazek i dowiedz się więcej o zupach na śniadanie

Możesz na śniadanie śmiało zjeść jajka (najlepiej na miękko lub sadzone), plasterek dobrej szynki lub pieczeni, ser owczy lub kozi, orzechy, oliwki, awokado…

Wspaniałą propozycją są zupy Wellness by Oriflame, które z dodatkowymi warzywami stanowią świetną propozycję śniadaniową. Są świetnym źródłem białka i błonnika.

Przygotowanie jest szybkie i proste.

Kliknij na powyższy obrazek i dowiedz się więcej o zupach Wellness by Oriflame

Zmianę swojego stylu odżywiania zacznij od zmiany nawyków śniadaniowych.

Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski