Na śniadanie i obiad, choć nie tylko.
Tradycyjnie na śniadanie jemy zupy warzywne. Ta zupa wyszła nam przypadkowo… po prostu nie było białej kapusty. Wyszła wspaniale.
Składniki:
- Skrzydło gęsie lub szponder wołowy,
- skrzydło indycze
- ½ główki kapusty czerwonej,
- 5 ziemniaków,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- Kawałek selera,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- Garść płaskiego groszku w strączkach lub fasoli szparagowej,
- Przyprawy.
Wykonanie:
- [g] Do garnka wlej 4 litry wody i zagotuj, następnie dodawaj:
- [g] ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka tymianku suszonego,
- [sł] skrzydło gęsie lub szponder wołowy,
- [o] skrzydło indycze.
Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:
- [o] kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe,
- [o] ½ łyżeczki kozieradki,
- [o] 1 łyżeczka oregano,
- [o] pokrojone cebule, przeciśnięty czosnek, pokrojony seler,
- [sn] 3 łyżeczki soli,
- [k] koperek, liście selera lub pietruszki,
- [g] 1 łyżeczkę majeranku,
- [g] kapustę czerwoną pokrojoną w kwadraty (jak łazanki),
- [sł] pokrojoną marchewkę, pietruszkę i ziemniaki,
- [sł] groszek w strączkach (taki płaski) lub fasolkę szparagową,
- [o] pieprz.
Gotuj jeszcze ½ godziny.
Zupa wyszła rewelacyjnie. Dlatego dzielimy się tym przepisem. O zdrowotnych wartościach nie trzeba chyba pisać. Taka zupa daje energię i moc na cały dzień.
Te dziwne znaki oznaczają, zgodnie z gotowaniem według 5 przemian, smaki:
- [g] – to smak gorzki,
- [sł] – smak słodki,
- [o] – smak ostry,
- [sn] – to smak słony i
- [k] – to smak kwaśny.
Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. 1 minutowe przerwy.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski