Na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 4 l wrzątku
- Szponder wołowy lub kość wołowa
- 1 lub 2 skrzydła indycze
- 3 cebule
- plaster selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 kalarepki
- 1 kalafior
- 1 pietruszka
- 5 marchewek
- 4 ziemniaki
- Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
- przyprawy
Wykonanie:
- [g] 4 l wrzątku dodaj:
- [g] ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki tymianku,
- [sł] szponder wołowy lub kość wołową,
- [o] skrzydło indycze.
Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:
- [o] 3 pokrojone cebule,
- [o] 2 pokrojone kalarepki
- [o] pokrojony plaster selera,
- [o] przeciśnięty czosnek,
- [o] kalafior podzielony na drobne różyczki,
- [o] liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego,
- [o] szczyptę pieprzu cayenne i 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- [o] 1 łyżeczka cząbru,
- [o] 1 łyżeczka kozieradki zmielonej,
- [sn] 2 łyżeczki soli,
- [sn] 1 łyżeczka Vegety naturalnej,,
- [k] ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub garść świeżej,
- [k] 1 łyżeczka suszonej natki marchewki (jeśli masz) lub garść świeżej,
- [k] 1 łyżeczka suszonego koperku lub garść świeżego,
- [g] 1 łyżeczka majeranku,
- [sł] marchewki pokrojone w plasterki,
- [sł] pokrojoną w plasterki pietruszkę,
- [sł] pokrojone w kostkę ziemniaki,
- [o] ½ łyżeczki imbiru mielonego, ½ łyżeczki kardamonu.
- [o] 1/3 łyżeczki pieprzu.
Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Ewentualnie dosmakuj pieprzem i solą.
Jeśli nie dodajesz mięsa możesz w smaku słodkim [sł] dodać zdrowy tłuszcz np. masło, smalec gęsi… i nie gotujesz wstępnie wywaru 1,5 godziny.
Smacznego 🙂
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski