Na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 4 l wrzątku
- Szponder wołowy lub kość wołowa
- 1 lub 2 skrzydła indycze
- Zdrowy tłuszcz (opcjonalnie)
- 3 cebule
- plaster selera
- 3 ząbki czosnku
- 2 kalarepki; opcjonalnie kalafior, brukselka, kapusta
- Por (opcjonalnie)
- 1 pietruszka
- 5 marchewek
- 2 pomidory świeże lub puszka pomidorów (opcjonalnie)
- Opcjonalnie fasolka szparagowa, groszek, fasola (świeże lub z puszki)
- 4 ziemniaki; opcjonalnie batat, dynia, cukinia, pieczarki lub grzyby leśne
- Suszony lub świeży koperek, natka pietruszki i ewentualnie marchewki
- Przyprawy i pozostałe zioła
Wykonanie:
- [g] 4 l wrzątku dodaj:
- [g] ½ łyżeczki kurkumy i ½ łyżeczki tymianku,
- [sł] szponder wołowy lub kość wołową,
- [sł] 1 łyżeczka kminku,
- [o] skrzydło indycze.
Gotuj 1,5 godziny. Następnie dodaj:
- [o] 3 pokrojone cebule,
- [o] 2 pokrojone kalarepki, kalafior, brukselki, kapusta (opcjonalnie do wyboru)
- [o] białą część pora (opcjonalnie),
- [o] pokrojony plaster selera,
- [o] przeciśnięty czosnek,
- [o] liść laurowy, 5 ziarenek ziela angielskiego,
- [o] szczyptę pieprzu cayenne i 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego,
- [o] 1 łyżeczka cząbru, kolendry, oregano (opcjonalnie do wyboru)
- [o] 1 łyżeczka kozieradki zmielonej,
- [sn] 2 łyżeczki soli,
- [sn] 1 łyżeczka Vegety naturalnej (opcjonalnie)
- [k] 1 łyżka suszonej natki pietruszki lub garść świeżej,
- [k] 1 łyżeczka suszonego lubczyku (magii) lub garść świeżego (opcjonalnie),
- [k] zielone części warzyw do wyboru (1 łyżeczka suszonych lub garść świeżych) natka marchewki, koperek, bazylia…
- [k] zielona część pora (opcjonalnie),
- [k] 2 pomidory świeże lub puszka pomidorów (opcjonalnie),
- [g] 1 łyżeczka majeranku, rozmarynu, estragonu (opcjonalnie)
- [sł] marchewki pokrojone w plasterki lub starte na tarce,
- [sł] pokrojoną w plasterki pietruszkę,
- [sł] świeżą fasolkę szparagową (opcjonalnie)
- [sł] 3 – 4 pokrojone w kostkę ziemniaki lub pokrojony batat, dynię (starta na tarce), cukinię,
- [sł] pieczarki lub grzyby leśne (opcjonalnie),
- [o] ½ łyżeczki imbiru mielonego, ½ łyżeczki kardamonu.
- [o] 1/3 łyżeczki pieprzu.
Gotuj ok. 30 minut, do miękkości.
Aby dodać ewentualnie warzywa z puszki, przechodzimy przez kolejne smaki:
- [sn] fasola z puszki, jeśli nie dajesz fasoli to szczypta soli,
- [k] parę kropli soku z cytryny lub szczypta natki pietruszki,
- [g] szczypta tymianku lub kurkumy,
- [sł] groszek z puszki lub fasolka szparagowa z puszki,
- [o] dosmakuj pieprzem,
- [Sn] dosmakuj solą.
Gotuj jeszcze 5 minut.
Czerwoną czcionką podane są produkty, które stosujesz opcjonalnie lub masz do wyboru jeden z nich. W ten sposób możesz ugotować zupę kalafiorową, kapuścianą, pieczarkową…
Jeśli nie dodajesz mięsa możesz w smaku słodkim [sł] dodać zdrowy tłuszcz np. masło, smalec gęsi… i nie gotujesz wstępnie wywaru 1,5 godziny.
Jeżeli używasz warzyw z puszki: groszek [sł], fasola [sn], fasolka szparagowa [sł]…) dodajesz je na końcu, najlepiej w odpowiednim smaku i gotujesz jeszcze 5 minut.
Te dziwne znaki oznaczają smaki:
- [g] – to smak gorzki,
- [sł] – smak słodki,
- [o] – smak ostry,
- [sn] – to smak słony,
- [k] – to smak kwaśny.
Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków, jeśli chcemy gotować według 5 smaków zgodnie z tradycyjną medycyną chińską.
Po ugotowaniu możesz część zupy wlać do słoików, zamknąć, ostudzić i wstawić do lodówki.
Smacznego 🙂
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski