Na śniadanie, obiad lub kolację.
Składniki:
- 2 l wrzątku
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- plaster selera
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- łyżka smalcu gęsiego
- przyprawy
Przygotowanie:
- [g] do 2 l wrzątku dodaj:
- [g] szczyptę kurkumy i tymianku,
- [sł] łyżkę smalcu gęsiego (w tym momencie możesz dodać kość wołową i po dodaniu kminku gotować wywar ok. 1,5 godziny),
- [sł] ½ łyżeczki kminku,
- [sł] 3 marchewki pokrojone w plasterki,
- [sł] pokrojoną w plasterki pietruszkę,
- [o] 2 drobno pokrojone cebule,
- [o] pokrojony plaster selera,
- [o] rozgnieciony ząbek czosnku,
- [o] liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę pieprzu cayenne,
- [o] ½ łyżeczki kozieradki,
- [sn] łyżeczkę Vegety (naturalnej) niekoniecznie,
- [sn] sól do smaku,
- [k] szczyptę bazylii, trochę zielonej pietruszki (może być suszona), możesz dodać w tym miejscu nać z kalarepki, marchewki, selera lub koperek. Gotuj ok. 30 minut, do miękkości. Następnie:
- [g] dodaj szczyptę majeranku,
- [sł] ¼ łyżeczki kminku. Gotuj jeszcze około 5 minut, i dosmakuj:
- [o] pieprzem
- [sn] i solą.
Aby zupa nie była zawsze jednakowa, możesz dodać dodatkowe produkty np:
- w smaku słodkim [sł] 2 pokrojone ziemniaki lub garść startej dyni, kabaczka lub
- w smaku ostrym [o] drobno pokrojoną kapustę.
Przed nałożeniem na talerz możesz dodać ugotowany wcześniej groszek zielony, fasolę, ryż, kaszę gryczaną niepaloną lub cokolwiek innego co będzie Ci pasować.
Oznaczenia w nawiasach pokazują do jakiego smaku należy dany surowiec:
- [g] – to smak gorzki,
- [sł] – smak słodki,
- [o] – smak ostry,
- [sn] – to smak słony
- [k] – to smak kwaśny.
Między dodaniem poszczególnych smaków dobrze jest zachować ok. minutowe przerwy. Ważna jest właśnie kolejność dodawania tych smaków.
Smacznego.
Krystyna Szajewko-Grabowska i Marek Grabowski