Jedzenie niskowęglowodanowe

Od 15 lat interesujemy się zdrowym odżywianiem.

Wychodziło nam to różnie. Popełnialiśmy błędy, uczyliśmy się i… byliśmy coraz zdrowsi.

Do dzisiaj gotujemy według pięciu przemian i jemy niskowęglowodanowo. Czasami zdarzają się nam przerwy, ale szybko wracamy do naszego stylu jedzenia. Ustąpiło nam wiele dolegliwości i poważnych chorób, ale nie o tym chcemy tutaj pisać.

Chcemy ten styl jedzenia pokazać na podstawie filmów Braci Rodzeń. Jest to styl niskowęglowodanowy, sięgający nawet do stylu Keto.

Czasami jest nam trudno przekonać do takiego jedzenia naszą rodzinę, przyjaciół, znajomych… choć jesteśmy przekonani, że wiele problemów zdrowotnych by uniknęli, nie mamy jednak takiego wpływu na ich życie.

Dlatego chcemy pokazać, że nie tylko my „zbzikowaliśmy” na punkcie zdrowego odżywiania, które jest dalekie od akademickiej dietetyki, ale są również inni, bardziej tytułowani, z większym doświadczeniem i… może większym przekonaniem.

Chcemy żyć długo i zdrowo, i szczęśliwie. Dlatego nie chcemy, na przykład jeść pączka w „tłusty czwartek”, bo po co mamy psuć sobie zdrowie. Nie chcemy być częstowani niezdrowym jedzeniem i musimy odmówić, co czasami spotyka się z dezaprobatą i lekkim uśmiechem. Często, aby nie nie wyjść na „dziwaków” jemy te niezdrowe posiłki, ale nie jesteśmy z tego dumni.

Teraz proponowane przez nas filmy. Jest w nich mowa przede wszystkim o stylu niskowęglowodanowym, który przechodzić może w styl keto.

Film 1 – Ogólny opis stylu niskowęglowodanowego. jest to podstawowa wiedza, która motywuje do rozpoczęcia tego stylu odżywiania i pozwala zrozumieć, jakich błędów żywieniowych należy unikać, aby żyć zdrowo i szczęśliwie. Wiedza ta podzielona jest na kilka rozdziałów:

  • Dla kogo jest ten styl życia i po co go w ogóle rozpoczynać?
  • Jak się przygotować do zmiany stylu życia.
  • Ograniczaj węglowodany.
  • Ile jeść białka?
  • Pomiń śniadanie lub kolację.
  • Nie bój się tłuszczu nasyconego.
  • Nie ćwicz za dużo.

Film 2 – O tętnicach. Bardzo ciekawy materiał. Dowiesz się, jak oczyścić i wzmocnić tętnice. Będzie o śródbłonku, tlenku azotu, insulinooporności…

Teraz coś o cukrze.

Każdemu wydaje się (no, może nie każdemu, ale większości), że jeżeli nie słodzą herbaty cukrem, to już ze słodkością nie mają problemu. Cukrzyca im nie grozi. Okazuje się, że cukier jest wszędzie i bardzo trzeba na to uważać. Czasami występuje, jako cukier prosty, a czasami ukrywa się pod nazwą węglowodany złożone. Są to takie produkty, jak: pieczywo, makarony, ciastka, ziemniaki, kasze, ryż… Nie wszystko musi być słodkie, aby w ostateczności dla naszego organizmu nie stało się cukrem, czyli nie zostało przerobione na glukozę.

Jemy takie, niby zdrowe, produkty nie zdając sobie sprawy ile jest tam cukru.

Dla przykładu za doktorem Unwinem, podajemy przeliczenia konkretnych produktów na liczbę łyżeczek cukru stołowego. Dr David Unwin jest wielokrotnie nagradzanym lekarzem pierwszego kontaktu, znanym z pionierskiego podejścia niskowęglowodanowego w Wielkiej Brytanii.

  • 1 kromka chleba pszennego (30 g) zawiera 3,7 łyżeczek cukru.
  • Ciemne pieczywo (30 g) – 3,3 łyżeczek cukru.
  • Chleb żytni (69% pełnoziarnistej mąki żytniej (30 g) – 4,0 łyżeczek cukru.
  • Chleb razowy (30 g) – 2,6 łyżeczek cukru.
  • Płatki owsiane (30 g) – 3,3 łyżeczek cukru.

I jeszcze tak zwane zdrowe śniadanie:

  • Płatki z otrąb (30 g) – 3,7 łyżeczek cukru.
  • Mleko (125 ml) – 1 łyżeczka cukru.
  • Brązowy tost, 1 kromka (30 g) – 3 łyżeczki cukru.
  • Czysty sok jabłkowy (200 ml) – 8,6 łyżeczek cukru.

RAZEM NA ŚNIADANIE 16,3 ŁYŻECZKI CUKRU!

My bardzo lubimy czekoladę mleczną z orzechami i często tłumaczyliśmy sobie: „To tylko czekolada”. Wybieraliśmy takie czekolady, które miały na opakowaniu w tabelce, jak najmniej węglowodanów. Nie jedliśmy innych słodyczy, tylko tą czekoladę i wydawało nam się, że jest ok. Nie było.

Poniżej film o zawartości cukru w tabliczce czekolady nagrany przez Katarzynę Bosacką.

Film 3 – Ile cukru jest w czekoladzie?

A teraz najlepszy temat: Maltodekstryna. Co to jest i w jakiej postaci, pod jakimi nazwami występuje, dowiesz się z tego filmu:

Film 4 – Maltodekstryna.

cdn.

Leave Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *